Spring naar inhoud

Principe Eén

Inspiratie uit roeping en passie komt éérst

Leiders moeten inspireren, anders leiden ze niet. Ik heb me in de loop der jaren vaak afgevraagd: hoe krijg ik nou de goede beweging in een groep mensen? Principe Eén gaat over wat dan allereerst van belang is: je trekt een groep mensen niet mee als je niet zelf wezenlijk bezig bent met wat jou zelf leidt en bezighoudt. Dat moet ook zo voelen: echte passie. Als de richting waarin jij wilt bewegen echt goed voelbaar duidelijk is, voldoe je aan een belangrijke voorwaarde om mensen mee te krijgen: je hebt magnetisme, uitstraling, charisma, aantrekkingskracht. Je moet als leider zelf bezig zijn met je eigen passie en met datgene wat jij zelf echt leuk vindt om te doen.  Ik bedoel met passie: datgene wat jou werkelijk beweegt en leidt, tot in het diepste van jouw wezen. Datgene waar je niet buiten kunt, datgene waar de man of vrouw in je nabijheid geroerd of zelfs verliefd op zou kunnen worden, datgene wat duidelijk maakt: hier valt niet over te sjacheren met jou, dit vuur brandt in jou, voor jou is het dit en niets anders. Bijna woest aantrekkelijk, dát.

Geen enkel ander principe telt zo sterk mee als dit, en niets komt eerder in de rij dan dit. Als er geen inspiratie is, is er geen focus, en zal elk ander middel een lapmiddel zijn.

Artikel: Niets baat een directieteam, als er geen inspirerend doel is.

Alles weten hierover? Bekijk het boek op Managementboek.nl

2 reacties
  1. Zo dat staat als een huis! En het spreekt me natuurlijk aan. Precies vanuit dit principe ben ik vorig jaar het Leiderschapshuis gestart. Een collectief waar inmiddels een groep van 30 professionele (organisatie)begeleiders zijn aangesloten. En een plek waar wekelijks vele leiders en professionals een thuis vinden om te leren en reflecteren over leiderschap. Vol passie vervolg ik mijn weg als leider en wil ik iedere dag opnieuw inspireren. En daarnaast ruimte geven zodat anderen, in mijn team en leiders, bezoekers hun kwaliteiten kunnen onderzoeken, experimenteren en stralen.
    Lieke Thijssen – oprichter en leider Leiderschapshuis

  2. Wie heeft de biografie van Steve Jobs gelezen? Een vraag die mij bijzonder bezig hield was: Welke verband (if any) zou er kunnen zijn tussen zijn fantastische succes met Apple, en zijn diepere achtergrond, met name het feit dat hij al vroeg geadopteerd is en de relatie met zijn vader nooit echt herstelde? Hoeveel diepere woede daarover was ook deel van zijn ‘driving force’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: