Spring naar inhoud

Principe Vier

Waarden vereisen handhaving van minimum normen

What most leaders do not understand is: your company values are not defined by your mission or vision statements or your aspirations, but by what you are prepared to enforce. Your firm can be said to have values ONLY to the extent that there are clear, nonnegotiable, minimum standards of behavior that the firm will tolerate. In particular: whether or not your values are operational (i.e. actually influencing what goes on in your firm) is crucially determined by whether or not there are consequences for noncompliance.

David Maister

Als je zegt dat je waarden hebt, dan is het ook nodig dat je laat zien dat dat zo is. Dat klinkt nogal directief, en dat is het ook. Je moet bereid zijn in te grijpen als er gedrag is wat duidelijk niet klopt met de waarden die je in je organisatie hebt. Mensen moeten weten en ook zien, dat die consequentie er is.

Er is wel een voorwaarde aan verbonden: die waarden moeten echt gemeenschappelijk gedragen zijn. Directief toezien op het toepassen van waarden die je als leider in je eentje hebt bedacht is alleen maar eenrichtingsverkeer en heeft als zodanig geen enkele zin. Sterker nog: dat gedrag is alleen voortzetting van de oude leiderschapsstijl, directief dus.

Meer lezen? Zie onder deze link: Waarden vereisen handhaving van minimum normen

2 reacties
 1. Gijs Tegelberg permalink

  Een heel belangrijk principe, Olivier! En moedig om op te nemen, want niet iedereen vindt handhaving en consequenties een sympathiek onderwerp.
  Wat je hier noemt is de ultieme “lakmoes test” voor elke organisatie, en raakt aan de zenuw van de marketing hypocrisie die helaas veel voorkomt in de huidige samenleving. Er bestaat namelijk geen snelle “short cut” naar een imago van authenticiteit en integriteit, waar zo vaak naar gestreefd wordt in organisaties. Authenticiteit en integriteit komen voort uit de diepste identiteit van een organisatie. Waarden die in een organisatie idealiter gezamenlijk gedragen worden, maar allereerst geleefd moeten worden door de personen die daar leiding aan geven.

  Ben erg benieuwd naar je boek!

  • ha Gijs, Je reactie is mij uit het hart gegrepen! Dank voor je steun, en ja, het is inderdaad de echte test voor hoe serieus leiders werkelijk zijn met wat ze roepen. Dit deel van het boek was een erg leuk deel om me ook echt in ‘uit te leven’!

   met hartelijke groet, Olivier

   Op 19 jun. 2012, om 11:31 heeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: